logo Fysiotherapie Miltenburg
Fysiotherapie
Algemene fysiotherapie

Specialisaties
Bekkenfysiotherapie
Manuele therapie

De praktijk
Yvonne Miltenburg
Afspraak maken
Missie en visie
Zorgverzekeraar
Tarieven
Bereikbaarheid
HKZ keurmerk
Fys'Optima en SaFyrA
Huisregels
Contact


logo de fysiotherapeut
Wat is bekkenfysiotherapie of bekkenbodemtherapie?
Veelvoorkomende klachten bij vrouwen
Veelvoorkomende klachten bij mannen
Behandelvormen
Informatie voor verwijzersIntroductie
Bekkenpijn (ook wel bekkeninstabiliteit, symfysiolyse)
Urineverlies of incontinentieklachten
Verzakking van baarmoeder, blaas of darmen
Ontlastingsklachten (chronisch obstipatie, verlies van ontlasting of windjes)
Pijnklachten in onderbuik, rond anus of geslachtsdelen
Seksuele klachten, samenhangend met de functie van het bekkenbodem
Bekkenpijn en lage rugklachten
Postoperatieve klachten in het buik- en bekkengebiedPijn in buik, bekken en bekkenbodemgebied kan zich bevinden op verschillende plaatsen namelijk: de blaas, de geslachtsorganen, de buik, het gebied rond de anus, lage rug, het stuitje, de bovenbenen en pijn rondom het bekken. Pijnklachten kunnen het gevolg zijn van een bekkenbodemdisfunctie op basis van overactiviteit, onderactiviteit of coördinatiestoornis. Stuitpijn uitstralend naar anus en soms in het hele bekkenbodemgebied en lage rug komt vaak voor na een bevalling. Maar ook een val op je billen of zwaar tillen kan deze pijn uitlokken. Normaal gesproken gaat de pijn weer weg na een aantal dagen/weken maar bij een enkeling blijft het aanwezig. Hier kunnen de bekkenbodemspieren verantwoordelijk voor zijn.

Buikpijn, een opgeblazen gevoel en winderigheid kan te maken hebben met een niet goed functionerende bekkenbodem. Het wordt vaak samen met obstipatie

Ook klachten van een prikkelbaar darm syndroom (PDS) reageren vaak goed op bekkenfysiotherapie, zeker als dit samengaat met pijn bij vrijen, problemen met plassen of urineverlies. Gerichte adviezen voor vocht- en vezelinname en ademhalings- en ontspanningsoefeningen voor buik- en bekkengebied brengen vaak veel verlichting.

Pijn heeft een beperkende invloed op ons dagelijks leven en kan behoorlijk overheersend zijn. Het kan zijn dat we daardoor niet meer het werk of de sport kunnen beoefenen die we graag zouden willen.

De bekkenbodem speelt een erg belangrijke rol bij het in stand houden en het ontstaan van pijnklachten in en rondom het bekkengebied. Dit kan uiteindelijk leiden tot pijnklachten in de gehele buik- en bekkenregio.

De pijnklachten in buik, bekken en bekkenbodem zijn vaak goed te behandelen door de bekkenfysiotherapeut. Voordat een behandeling gestart wordt zal er eerst een onderzoek plaatsvinden om te kijken waar de pijn gelokaliseerd is, wat de oorzaken zijn en wat de pijn in stand houdt. Daarna kan een effectieve behandeling worden ingezet.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -