Fysiotherapie Miltenburg - fysiotherapie, manuele therapie, bekkenfysiotherapie
055 - 534 45 51

Veel voorkomende klachten bij mannen

Plasproblemen, verlies van urine, windjes laten, een moeilijke stoelgang en erectieproblemen. Zo op het oog hebben deze problemen niets met elkaar te maken, maar de bekkenfysiotherapeut weet beter. Mannen hebben net zo goed een bekkenbodem en net als bij vrouwen kunnen zich dus ook bij mannen problemen voordoen.

Dat vrouwen problemen hebben door hun bekkenbodem is bekend, maar dat deze ook bij mannen dwars kan liggen, weet lang niet iedereen. Er zij nogal wat mannen die verbaasd zijn dat ze door de dokter voor hun klachten naar een bekkenfysiotherapeut worden verwezen. Maar een bekkenbodemprobleem is echt niet alleen een vrouwenkwaal.
De bekkenbodemspieren ondersteunen de bekkenorganen en spelen een belangrijke rol in het seksueel functioneren. Deze spiergroep zorgt ervoor dat mensen hun blaas en darmen kunnen legen op het gewenste moment. Daarnaast is het van belang dat deze spieren zich goed kunnen ontspannen bij het plassen of bij de ontlasting. Bekkenbodemspieren kunnen voor klachten zorgen als ze te zwak of juist te gespannen zijn. Mannen hebben doorgaans weinig last van zwakke bekkenbodemspieren. Klachten die ontstaan door een bekkenbodem die te gespannen is, overactief, komen veel vaker voor. De spieren zijn dan constant te veel aangespannen, of ontspannen niet indien dat nodig is, bijvoorbeeld bij plassen, waardoor er een onderbroken, slappe straal ontstaat, of de plas niet of moeizaam op gang wil komen of nadruppelt. Het is bekend dat plasproblemen kunnen worden veroorzaakt door de prostaat. Minder bekend is dat deze kunnen ontstaan door het niet goed kunnen ontspannen van de bekkenbodem.

De bekkenfysiotherapeut werkt nauw samen me huisartsen en specialisten (internist, MDL-arts, uroloog, seksuoloog) voor een zo nauwkeurige diagnose en behandelplan. Na een prostaatoperatie is het niet ongewoon dat er een periode volgt met urineverlies. Tegenwoordig maakt de bekkenfysiotherapeutische begeleiding voor en na operaties aan de prostaat deel uit van de multidisciplinaire behandeling. Als kort na de ingreep gestart wordt met een training van de bekkenbodemspieren en blaas, zal dit de periode van urineverlies aanmerkelijk verkorten. Bij erectiestoornissen als gevolg van bekkenbodemdisfunctie kan onbekendheid met de bekkenbodem en hoe je de bekkenbodemspieren kunt gebruiken een rol spelen. Bekkenfysiotherapie kan hulp bieden bij deze problemen.