Fysiotherapie Miltenburg - fysiotherapie, manuele therapie, bekkenfysiotherapie
055 - 534 45 51

Pijnklachten in onderbuik, rond anus of geslachtsdelen, prostaatontstekingen

Pijn in buik, bekken en bekkenbodemgebied kan zich bevinden op verschillende plaatsen namelijk: de blaas, de geslachtsorganen, de buik, het gebied rond de anus, lage rug, het stuitje, de bovenbenen en pijn rondom het bekken. Pijnklachten kunnen het gevolg zijn van een bekkenbodemdisfunctie op basis van overactiviteit, onderactiviteit of coördinatiestoornis. Stuitpijn uitstralend naar anus en soms in het hele bekkenbodemgebied en lage rug kunnen een gevolg zijn van een val op je billen of zwaar tillen. Normaal gesproken gaat de pijn weer weg na een aantal dagen/weken maar bij een enkeling blijft het aanwezig.

Hier kunnen de bekkenbodemspieren verantwoordelijk voor zijn. Er bestaat ook een traumatische of mechanische vorm van bekkeninstabiliteit: deze wordt veroorzaakt door een ongeval of trauma (zoals vallen met de fiets of van de trap vallen) of een sportletsel (sliding bij voetbal).

Prostatodynie/prostatitis bij mannen

Hierbij is irritatie in het gebied van de prostaatklier, waarbij een infectie is uitgesloten. Klachten zijn: pijn tussen balzak en endeldarm, boven het schaambeen, in penis, teelballen of uitstralend naar de lenden en liezen of zelfs naar de bovenbenen. Soms is er pijn bij de zaadlozing. Vaak vindt deze pijn zijn oorsprong in een te gespannen bekkenbodem.

De pijn kan de hele dag zeurend aanwezig zijn. Naast deze klachten zijn vaak ook plasklachten zoals moeizaam op gang brengen van de plas, slappe straal en nadruppelen en het niet helemaal leeg plassen. Ook het plassen kan pijn doen en de pijn na de zaadlozing kan soms een tijdje aanhouden. Vaak zien we ook problemen met de erectie: deze komt niet goed tot stand of blijft niet lang genoeg. Het komt voor bij mannen tussen 30 - 60 jaar.

Ook buikpijn, een opgeblazen gevoel en winderigheid kunnen te maken hebben met een niet goed functionerende bekkenbodem. Het wordt vaak samen gezien met obstipatie.

Ook klachten van een prikkelbaar darm syndroom (PDS) reageren vaak goed op bekkenfysiotherapie, zeker als dit samengaat met pijn bij vrijen, problemen met plassen of urineverlies. Gerichte adviezen voor vocht- en vezelinname en ademhalings- en ontspanningsoefeningen voor buik- en bekkengebied brengen vaak veel verlichting.
Pijn heeft een beperkende invloed op ons dagelijks leven en kan behoorlijk overheersend zijn. Het kan zijn dat we daardoor niet meer het werk of de sport kunnen beoefenen die we graag zouden willen.

De bekkenbodem speelt een erg belangrijke rol bij het in stand houden en het ontstaan van pijnklachten in en rondom het bekkengebied. Dit kan uiteindelijk leiden tot pijnklachten in de gehele buik- en bekkenregio.

De pijnklachten in buik, bekken en bekkenbodem zijn vaak goed te behandelen door de bekkenfysiotherapeut. Voordat een behandeling gestart wordt zal er eerst een onderzoek plaatsvinden om te kijken waar de pijn gelokaliseerd is, wat de oorzaken zijn en wat de pijn in stand houdt. Daarna kan een effectieve behandeling worden ingezet.