Fysiotherapie Miltenburg - fysiotherapie, manuele therapie, bekkenfysiotherapie
055 - 534 45 51

Veel voorkomende klachten bij vrouwen

Begin jaren '80 ontstond er aandacht voor bekkenbodemproblemen, aanvankelijk vanuit de zwangerschapsbegeleiding. In de daarop volgende jaren nam de behandeling van bekkenbodemklachten een grote vlucht en al gauw werden niet alleen vrouwen, maar ook mannen en kinderen behandeld.

Eerst richtte de behandeling zich vooral op urineverlies, daarna ook op problemen met het ophouden van de ontlasting en pijn bij gemeenschap. Tegenwoordig maakt de bekkenfysiotherapeutische begeleiding voor en na operaties aan blaas, baarmoeder of darmen deel uit van de multidisciplinaire behandeling.

Urineverlies is een van de belangrijkste klachten bij bekkenbodemproblemen bij vrouwen, hetgeen ze vaak in een sociaal isolement doet belanden: zij durven niet meer te sporten, uit te gaan, te dansen, et cetera. Zij zijn bang dat de omgeving hen zal ruiken, ook al gebruiken zij het beste incontinentiemateriaal. Ook kan incontinentie het seksleven en de nachtrust negatief beïnvloeden. Al met al een probleem dat een grote invloed op de bewegingsvrijheid en het dagelijks leven kan hebben. Veel vrouwen gaan vaak niet of pas als het echt niet meer anders kan naar de dokter. Hiervoor zijn verschillende redenen aan te wijzen:
  • Schaamte: incontinentie ligt nog steeds in de taboesfeer
  • het idee dat incontinentie normaal is, bijvoorbeeld als gevolg van het ouder worden
  • het idee dat de klachten niet te verhelpen zijn, dat 'je er maar mee moet leren leven'
  • angst voor de onderzoeken en voor een eventuele operatie.
Het overgrote deel van de bekken- en bekkenbodemklachten is echter goed te behandelen, ook op hogere leeftijd. Dat betekent dat de klachten ofwel verdwijnen, ofwel verminderen en dat de kwaliteit van leven er sterk op vooruit gaat.